Navigation Menu

İstiklal Madalyası - Kahramanlar

Türkiye Cumhuriyeti tarafından, İstiklal Madalyası kanunu ( Kanun Maddesini Görmek İçin ) ile verilen kahramanlık madalyasıdır. Türkiye' nin kurtuluş savaşında mücadele gösteren kahraman askerlere, sivillere, görev yapan milletvekillerine, alay sancaklarına, Erzurum ve Sivas kongresinde bulunanlara Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından takdim edilmiştir. İlk Türk heykeltıraş sanatçılarından biri olan Mesrur İzzet Beyin, darphane tarafından açılan yarışmada tasarımının birinci olmasıyla tasarımına karar verilmiştir. İstiklal madalyasının çıkmasıyla, Osmanlıdan gelen tüm nişan ve madalyalar geçerliliğini yitirmiştir. 1 Kasım 1926 tarihinden itibaren Milli Savunma Bakanlığı tarafından verilmeye başlanmıştır. Kanuna göre sağ göğüs üzerinde ve her gün takılır. İlk olarak yasalaştığında madalya atatürk ile birlikte 23 arkadaşına verilmiştir.

Medeni haklarını yitirenler ve cinayet işleyip hüküm giyenler İstiklal Madalyası' nı taşıma hakkını kaybederler. Madalyanın ön yüzünde kurulan ilk TBMM binası çevresinde evler ve cami bulunur. Dönemin Ankarası resmedilmiştir. Arkasında uzanan ışınlar zaferi ve cumhuriyetin kuruluşunu gösterir. Alt kısmında dünya simgesi, ör-çekiş, resim paleti bunlar ise bilime, sanayiye, birleşme ve bütünleşmeye göstergedir. Aynı yerde meclisin açılış tarihi yazmaktadır. alt bölgede ise kağnı arabasıyla bir kadın figürü ise istiklal savaşının anlatılmasıdır. Arka yüzünde ise ay yıldızın içinde misak-ı milliye göre Türkiye Cumhuriyetinin sınırları ve ortada Ankara, yani merkez gösterilmiştir. Ankara' dan çıkan ışınlarda 7 bölgeye dağılır. Bu ise iradenin her yere ulaşabildiğini anlatır.

İlk verilen madalyalar yeşil kurdelalı olup, sonrasında milletvekillerine yeşil, cephede savaşanlara kırmızı, cephe gerisinde mücadeleye ortak olmuş halk ise beyaz kurdele takmaktadır. Hem cephede olup hem milletvekili olanlar ise kırmızı ve yeşil kurdeleyi birlikte kullanırlar.

İlk Madalya Alan Kişilerin Listesi Aşağıdakilerdir;
1. Gazi Mustafa Kemal Paşa(Ankara)
2. Fevzi Paşa (Çakmak) (Kozan)
3. İsmet Paşa (İnönü) (Edirne)
4. Ali Paşa Fuat (Cebesoy) (Ankara)
5. Kazım Paşa (Karabekir) (Karesi)
6. Refet Paşa (Bele) (İzmir)
7. Fahrettin Paşa (Altay) (Mersin)
8. Ali Bey (Çetinkaya) (Karahisarı Sahip)
9. Avni Bey ( Zaimler) (Saruhan)
10. Hüsrev (Gerede) Bey (Trabzon)
11. Cavit Bey (Erdel) (Kars)
12. Cafer Tayyar Eğilmez Paşa (Edirne)
13. Hacı Şükrü Bey (Aydınlı) (Diyarbakır)
14. Esat Efendi (İleri) (Aydın)
15. Memduh Necdet Bey (Erbek) (Karahisarı Şarki)
16. Ömer Lütfi Bey (Ergeşo) (Karahisarı Sahib)
17. Selahattin Bey (Köseoğlu) (Mersin)
18. Celal Bayar (Saruhan)
19. Mustafa Necati Bey (Saruhan)
20. Reşad Bey (Kayalı) (Saruhan)
21. Mehmet Vehbi Bey (Bolak) (Karesi)
22. Osmanzade Hamdi Bey (Aksoy) (Ertuğrul)
23. Hüseyin Bey (Gökçelik) (Elazığ)
24. Rıza Bey (Kotan) (Muş)

İstiklal Madalyası mirasçılara nasıl intikal eder sorusunun cevabı ise; İstiklal madalyası, madalya sahibinin ölümünden sonra en büyük erkek oğluna, erkek oğlu yoksa, en büyük kızına, kızı yok ise, babasına, babası yok ise annesine, annesi yok ise eşine teslim edilmesi silsilesince, Milli Savunma Bakanlığı tarafından intikal ettirilir.

Follow @ Rehberimol